Het belangrijkste arbeidsmarkt nieuws uit de gezondheidszorg

Nieuwe lector Hanzehogeschool gebruikt data science bij stimuleren gezond gedrag

07-06-2019 - Lector Hilbrand Oldenhuis onderzoekt samen met professionals uit de zorg- en welzijnssector hoe persoonlijke, continu verzamelde data ingezet kunnen worden om gezond gedrag optimaal te ondersteunen. Op donderdag 6 juni wordt Hilbrand Oldenhuis officieel geïnstalleerd als lector van de Hanzehogeschool Groningen door drs. H.J. Pijlman, voorzitter van het College van Bestuur.

 

Persoonlijk data die verzameld worden met behulp van apps, sensoren in onze smartphones en wearables (sensoren die op het lichaam gedragen worden) zijn steeds meer betrouwbaar en beter beschikbaar. Voordat gebruikers weten of en hoe ze hun gedrag moeten veranderen om gezond te blijven of te worden is het noodzakelijk dat de verzamelde gegevens op een intelligente manier met elkaar gecombineerd worden. Dat kan met data science. Zo ontstaat betekenisvolle informatie op individueel niveau.
​Bekijk hieronder de korte film die een indruk geeft van de lector en zijn onderzoek.

Samenspel psychologie en ICT
Binnen het lectoraat is Hilbrand Oldenhuis op zoek naar het samenspel tussen technologie, data en psychologie. Een mooi voorbeeld hiervan is de online tool Liv, ontwikkeld door de Groningse start-up Coachjezelf, internetbureau Coolminds en de Hanzehogeschool. Deze tool helpt patiënten met lichte psychische vragen effectiever te coachen. Patiënten gaan op hun mobiel of tablet sneller met oefeningen aan de slag en praktijkondersteuners van huisartsen kunnen de vorderingen online zien. Daardoor gaan face-to-face afspraken meer de diepte in, wat effectiever werkt. Er ontstaat meer grip op het proces. Daarnaast biedt digitalisering oplossingen voor wachtlijsten, stijgende kosten en meer eigen regie in de zorg.
Een ander belangrijk doel, naast de ontwikkeling van nieuwe kennis en innovatieve producten is het ondersteunen van professionals in het zorg- en welzijnsdomein om te leren werken met nieuwe technologieën en een bijdrage te leveren aan het onderwijs zodat toekomstige professionals berekend zijn op hun toekomst in een digitale (zorg)wereld.

Lectoraat Personalised Digital Health
Het lectoraat Personalised Digital Health is verbonden aan het Instituut voor Communicatie, Media & IT van de Hanzehogeschool Groningen en maakt deel uit van het Marian van Os Centre of Expertise Ondernemen. Ook docent-onderzoekers en studenten van andere instituten van de hogeschool zijn verbonden aan het lectoraat, bijvoorbeeld Gezondheidsstudies, Sociale Studies, Verpleegkunde en Sportstudies.  

Meer actueel

Aanmelden vacature-alert covid-19

Vacature alerts

Meer vacatures in de zorg bekijken?

Direct de laatste relevante vacatures in uw mailbox ontvangen?

Vacature alerts